Menu

Pellolta pöytään

Vastuullisuus

Vastuullisuus käytännössä

Orkla Suomella vastuullisuus koskee koko elintarvikeketjua ja sisältää vastuun ihmisistä, ympäristöstä, hankinnoista ja tuotteista. Tuotteidemme korkea laatu perustuu työntekijöidemme vankkaan ammattitaitoon, ensiluokkaisiin raaka-aineisiin ja kattavaan tuoteturvallisuusohjelmaamme. Tunnemme yrityksemme globaalin ja kansallisen vastuun. Toimimme ja työllistämme paikallisesti.

Orkla Suomi panostaa vastuullisuuteen koko elintarvikeketjussa. Yritystoimintamme on sosiaalisesti, taloudellisesti ja eettisesti kestävää. Suosimme lähialueen viljelijöitä vihannessäilykkeissä ja perunatuotteissa ja käytämme toimittajia, joiden tuotannon vastuullisuus on todennettu.

 

Orkla-konsernin vaatimustaso on korkea 

Kuulumme norjalaiseen Orkla-konserniin ja noudatamme konsernin vastuullisuusperiaatteita. Konsernin englanninkielisen vuosikertomuksen ja yritysvastuuraportin vuodelta 2016 löydät täältä.

Orkla-konserni on sitoutunut käyttämään tuotannossaan vain perinteisillä tuotanto- ja viljelymenetelmillä tuotettuja raaka-aineita. Emme käytä muuntogeenisiä raaka-aineita. Konsernin englanninkielisen GMO-lausuman löydät täältä.

Käyttämämme silli on MSC-sertifioitua eli pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla eikä tonnikalojemme pyynti vahingoita delfiinejä. Voit lukea lisää tonnikaloista ja vastuullisuudesta Abban sivuilta ja MSC:stä enemmän alempaa tällä sivulla. 

Palmyöljyn suhteen Orklalla on kahtalainen toimintamalli: Palmuöljyn käytön vähentäminen ja hankinnan vastuullisuus.

Orkla-konserni on sitoutunut katkaisemaan yhteyden sademetsien tuhoamisen ja konsernin tuotteiden väliltä (ks. Orklan Deforestation Policy). Konserni edellyttää, kestävän tuotannon periaatteidensa mukaisesti, että palmuöljyn tuottajat eivät toiminnallaan lisää trooppisen metsän hävittämistä, suojelevat turvemaita ja kunnioittavat ihmisoikeuksia.

Orkla on vähentänyt palmuöljyn käyttöä peräti 90 % vuodesta 2008 vuoteen 2016. Palmuöljyä ei enää käytetä esimerkiksi Frödingen kakuissa tai Ballerina-kekseissä. Orklan tavoite on, että kaikki keskeiset maatalousperäiset raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja vuoteen 2020 mennessä. 

 

Huomioimme vastuullisuuden tuotekehityksessä

Kerromme pakkauksissamme tuotteiden ravintotiedoista, ainesosista ja valmistusmaasta. Neuvomme kierrättämään tai hävittämään tyhjät pakkaukset oikealla tavalla. Haluamme myös tarjota useita vaihtoehtoisia pakkauskokoja siten, että sekä pienet että isommat kotitaloudet löytävät valikoimistamme sopivan kokoiset pakkaukset eikä ruokaa tarvitse heittää pois. 

Kehitämme pakkauksia niin, että ne vähentävät hävikkiä (Felixin ketsuppipullo, lue lisää täältä), pienentävät hiilijalanjälkeä (Jacky Makupala -pikarit ja Felixin ketsuppipullo) ja ovat helppokäyttöisiä, kuten Felix-vihannessäilykkeiden ja sillien Helppo Avata -kannet. 

 

Lähiruokaa lähipelloilta

Orkla Foods Finlandilla on 16 sopimusviljelijää, joista puolet viljelevät avomaankurkkua ja puolet punajuuria. Punajuuret viljellään enimmäkseen Satakunnassa ja kurkut Varsinais-Suomessa. Ajomatka pelloilta Turun tehtaalle on suhteellisen lyhyt, tuotamme siis Turun tehtaalla lähiruokaa. 

Vihannesten laatua valvotaan kylvöstä aina säilöttyyn tuotteeseen asti. Yhteystyössä sopimusviljelijöiden kanssa valitaan ne vihanneslajikkeet, joissa on paras maku, rakenne ja väri. Saamme sopimusviljelijöiltämme jatkuvasti tietoa siitä, miten viljelykausi etenee. Tunnemme raaka-aineemme hyvin ja pystymme seuraamaan laatua tuotantoketjun alusta loppuun. Kaikki vihannekset lähtevät tehtaalle tuoreina ja hyvälaatuisina. 

Punajuuren siemenet kylvetään suoraan pellolle. Kurkut puolestaan kasvatetaan siemenestä taimiksi kasvihuoneissa, jossa ne viipyvät noin kolme viikkoa. Toukokuun loppupuolella ne istutetaan peltoon, korjuukausi alkaa heinäkuussa ja päättyy syyskuun alkupuolella. Kurkun ensimmäinen laatutarkastus tapahtuu itse asiassa jo poimintavaiheessa, sillä ne poimitaan käsityönä. Punajuuren nosto alkaa enimmäkseen syyskuussa.

Sopimusviljelijämme noudattavat lakisääteistä integroidun kasvinsuojelun periaatetta, jonka kulmakiviä ovat kasvintuhoojien ennaltaehkäisy ja tarkkailu, ei-kemiallisten torjuntamenetelmien käyttö aina kun mahdollista, sekä kasvinsuojeluaineiden käytön minimointi. Lannoitteita käytetään vain kasvin tarpeen mukaan, jotta luonto ei kuormittuisi ylimääräisistä ravinteista. 

Varsinais-Suomalaista kurkkua

Felixin kurkkuja tulee Varsinais-Suomen pelloilta. Videolla käydään Perniössä Felixin sopimusviljelijän Hanna Holman kurkkuviljelmillä. Käynnissä on kurkun tainten istutus peltoon. Taimet on esikasvatettu kasvihuoneissa. 

Kurkuntaimet istutetaan niin, että kun aika koittaa, myös poimintakone pääsee hyvin kulkemaan rivejä pitkin. Kurkut poimitaan käsityönä. 

Kurkut kerätään puulaatikoihin ja kuljetetaan Turun Urusvuoreen vihannestehtaalle, jossa niistä valmistetaan mm. Suomen suosituinta eli Felixin Maku-kurkkua.

Lähiruokaa ja kotimaista tuotantoa!

Auditoitua laatua

Yhteistyökumppaneidemme tulee noudattaa Orklan eettisiä toimittajavaatimuksia (Orkla Code of Conduct), joka pohjautuu YK:n maailmanlaajuiseen sopimukseen UN Global Compactiin ja eettisen kaupankäynnin peruskoodistoon ETI:in (Etnical Trading Base Code).

Mikäli tunnistamme auditoinnin yhteydessä riskialttiin toimijan, kehotamme heitä liittymään kansainväliseen Sedex-järjestelmään (Supplier Ethical Data Exchange). Tällaisen toimijan kanssa neuvotellaan myös sellaisista toiminnan parannusvaatimuksista, jotka ovat edellytyksenä yhteistyön jatkumiselle. Tarvittaessa käytämme auditoinnissa apuna ulkopuolista, sosiaalisiin auditointeihin erikoistunutta yritystä.

Olemme saaneet Oiva-tarkastuksista leveät hymyt. Orkla Suomen Oiva-tuloksen ja lisätietoa Oivasta löydät täältä.

Luomuvalvonnan asiakirjaselvitys (luomutodistus) löytyy täältä.

Kuva: Evira.

MSC kertoo kalakannan kestävyydestä

Ahti-, Vesta- ja suurkeittiön Boy-sillit valmistetaan Turussa parhaasta norjalaisesta sillistä. Kaikki käyttämämme silli on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla – sen kertoo purkeissa esiintyvä kirjainyhdistelmä MSC.

MSC-kirjainyhdistelmän takana on Marine Stewardship Council, vailla sidoksia toimiva voittoa tavoittelematon organisaatio. Sen tavoitteena on huolehtia maailman luonnonkalakannoista estämällä liikakalastus, koska liikakalastus vahingoittaa sekä kalastusteollisuutta että merten ekosysteemejä.

Kun kalastetaan liikaa, kalakannat pienenevät jatkuvasti.

Sertifikaatti uusitaan viiden vuoden välein ja vuosittaiset auditoinnit takaavat, että kyseessä ei ole viiden vuoden välein tehtävä ryhtiliike, vaan jatkuva vastuullinen toiminta.

Helppo Avata -kansi helpottaa arkea

Kesän ja syksyn 2014 aikana Felix-vihannessäilykkeisiin tuli uusi kansi. Kannen kaksiosainen rakenne tekee ilmalukon avaamisen huomattavasti aiempaa kevyemmäksi ja kansi aukeaa helposti. Kuluttajapalautteen perusteella ratkaisimme ison arkisen ongelman - etenkin niille, joilla on syystä tai toisesta heikot käsivoimat. Kesällä 2016 Helppo Avata -kannet saatiin myös isompiin sillipurkkeihin. 

Kuluttajien myönteisestä palautteesta innostuneina pyysimme sarjakuvapiirtäjä Tuuli Hypéniä piirtämään Citykettu Nanna -sarjakuvaan yhden ruudun lisää. Yksinasujakin saa nyt purkin auki!

Ylös

Evästeet auttavat meitä parantamaan palveluamme. Käyttämällä palveluamme hyväksyt evästeiden käytön. Hyväksyn